diumenge, 14 de juny del 2009

Una mica d'ordre...


Crec que toca ordenar totes les idees s'han anat proposant fins al moment, amb més o menys encert. Si s'hagués de posar un títol que donés sentit de conjunt als comentaris que fins ara s'han publicat referents a l'entrenament d'handbol base, aquest seria "Disseny de tasques d'entrenament". El concepte, però, implica un concepte massa ampli, i bloc només preten donar una sèrie de consells pràctics.

Fins ara, allò publicat no són més que recomanacions per dissenyar les tasques d'entrenament. Més específicament, es proposen els criteris que més en compte hauríem de tenir, al meu parer, quan agafem un paper, mirem la nostra programació i ens disposem a crear exercicis:

1- Treballar sempre amb oposició, l'element que pràcticament ens obliga a millorar. És evident, però, que dintre de l'oposició podem gestionar diferents graus de complexitat: superioritat numèrica, superioritat relativa i igualtat.

2- Treballar encadenant fases de joc, en diferentes formes metodològiques (amb el cicle natural del joc o canviant-lo, amb canvis de rol dintre les tasques...). Garantim el joc en continuïtat i treballem dintre l'estructura del nostre esport.

3- Treballar competint. Lluitant i posant-se a prova.

A partir d'ara des del bloc es preveu presentar un seguit de comentaris relacionats amb tasques de treball a pista complerta, on apareixeran recollits exercicis que provenen, molts d'ells, d'experiències viscudes a prop d'entrenadors que tenen el bon gust d'entrenar amb intensitat (Quique Gallego, Guillem Estapé...).