dissabte, 5 de gener del 2008

Mig atacant


Un parell de comentaris enrere feiem un llistat obert de formes de limitar l'acció defensiva per proporcionar a l'atac un lleuger avantatge. Potser l'atac resulta més motivant que la defensa per jugadors i entrenadors... però després estarem tots d'acord en la importància de la defensa i el rendiment que podem treure del seu entrenament.

Així doncs, com podem construir lleugeres limitacions de les tasques ofensives, afavorint la feina de la defensa com a pas previ al treball en igualtat de condicions? Aqui va un altre llistat obert, el de possibilitats que dificulten l'atac:

-Enclaustraments. En introduir conceptes nous o noves tasques en el nostre entrenament no podem esperar resultats immediats. Per evitar "desajustaments" en les primeres progressions d'exercicis podem construir gàbies pels pivots, claustres d'on no poden sortir, més o menys grans en funció de les nostres necessitats. De la mateixa manera, podem establir normatives d'espais útils i espais prohibits per determinats atacants, dificultant les així col·laboracions entre atacants en forma d'encreuament, bloqueig, etc. Resulta útil fer servir cinta adhesiva de colors per fer marques a terra.

-Limitacions en el cicle de pasos. El reglament és força generós amb el posseïdor de la pilota: 3'' + 3 pasos + cicle de bot + 3 pasos + 3''... Qualsevol modificació que redueixi les possibilitats del cicle de pasos limitarà a l'atacant (sense bot, a 2 pasos, només 1'' abans de passiu...).

-Reducció de l'espai.

-Limitacions temporals. Podem establir com a norma un temps limitat per finalitzar les accions proposades. Afavorirà la tasca defensiva sobretot si es combina amb alguna altra de les modificacions del llistat.