L
Convenim que competir en l'entrenament és la situació més propera al joc real que podem proposar, i suposa la continuació lògica i final de la progressió en complexitat. Per tant, requereix d'un treball previ, ja que forma part d'una progressió, i de tota una sèrie d'adaptacions que ens permetin aplicar continguts de forma específica. Competir en l'entrenament pot ser en sí mateix un objectiu, però podem enriquir-ho amb altres objectius relacionats amb les tasques d'entrenament anteriors.
Així doncs, els partits han d'estar al nostre servei (condicionats). I en aquest sentit modificar el reglament és l’arma més poderosa de què disposem. El partit és sempre una bona manera de finalitzar els entrenaments. Cal, però, tenir presents un parell de consideracions: la part final de l'entrenament és on els jugadors es troben més cansats (1) i aquest fet és també un avantatge en permetren's entrenar parts finals de partit en situacions molt semblants a les reals (2).
En qualsevol cas, si volem competir en l'entrenament com a contingut en sí mateix, hem d'entendre que el partit no és l'única forma de fer-ho al nostre abast. Estarem d'acord en que 6x6 és l’expressió màxima del joc, però podem crear modificacions per menys jugadors (ser menys de 14 esportistes ja no és excusa): superioritats, inferioritats, zones prohibides que simulen la mancança d'un defensor...
L
De la mateixa manera, si es dóna la situació (per desgràcia no tan habitual) de disposar d'un excés de jugadors podem trobar solucions que no impliquin tenir un esportista assegut a la grada perdent temps d'experiència d'entrenament - competitiva. La següent proposta és una situació per 18 jugadors on tothom participa de forma simultània (2 porters + 2 extrems per equip + 3 equips de 4 que formen els blocs centrals i que canvien en trena)...
I si no ha de ser sempre un partit, existeixen moltes altres maneres de "competir”. Podem proposar de forma habitual reptes, juguesques, en 2x2, en 1x1, porters contra xutadors... en qualsevol dels exercicis dissenyats pels nostres entrenaments. Proposaríem la implantació, a qui encara no hagi fet, d'una "cultura de competir cada acció" (i amb la normativa proposada) per sobre de “competir” el partit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada